vrijdag 19 september 2008

Programma minor Public Space versie 19-09-2008

Minor Public Space studiejaar 2008/2009

Deze opzet is nog voorlopig er kunnen geen rechten aan ontleend worden, tot zover de kleine lettertjes. (Record: 18 sept 2008)

Kunst, Architectuur, Landschap en Wetenschap

Kunst op de Campus UT, Twente, Enschede NL

Elke vrijdag 10.30 uur
Plaats AKI, Academie voor Beeldende Kunst, Enschede
Lokaal voormalige afd. Architectuur
Periode 1e semester, elke vrijdag (20 keer) september 2008 t/m 30 januari 2009
Begeleidende docenten Frank Sciarone en Jan van IJzendoorn
Contact franksciarone@hotmail.com en janvanijzendoorn@mac.com

Het programma (onder voorbehoud):

Deel 1 Informatie, fantasie en idee ontwikkeling

In dit eerste deel van de minor gaan we volledig beeldend uit ons dak: alles mag en alles moet ook. Alle fantasie en ideeën zijn welkom en worden beeldend ingezet. Plannen, tekeningen, notities, alles is o.k. Neem elk idee serieus. De beoordeling komt pas later.

Vrijdag 5 september
Startbijeenkomst, overzicht over het programma en lezing van Frank Sciarone en Jan van IJzendoorn

Vrijdag 12 september
De stuctuur, het landschap en de architectuur
10.30 uur Gastdocent Peter Timmerman, lezing en rondleiding m.b.t. de Campus, de geschiedenis, het landschap, de planning, de architectuur, de gebouwen.
Verrassing: extra: ‘s middags: Lezing van Kees Haafkens, architect en docent op de AKI, weet veel over de Campus.

Vrijdag 19 september De kunst op de Campus
10.30 uur Gastdocent Hiska Bakker geeft inleiding in de vorm van een lezing en aansluitend een rondleiding over de Campus. Hiska werkt voor de Beeldende Kunst Advies Commissie van de Universiteit Twente en weet ‘alle’ ins en outs m.b.t. de kunst op de campus.
Uitgesteld! Hiska kan vrijdag 19 september niet, we gaan een andere dag inplannen > dat wordt ná de herfstvakantie en dat < opdracht > geeft jullie de mogelijkheid vragen te verzamelen met betrekking tot de kunst op de campus. Houd dat bij!
In plaats hiervan maken we vandaag direct een start met het ontwikkelen van plannen voor en het verder verkennen van de campus.

Vrijdag 26 september Zelfwerkzaam >
10.30 uur onderzoek > besprekingen > begeleiding >plannen maken en visualiseren

Vrijdag 3 oktober Wetenschap
10.30 uur Verrassing: ‘s morgens bezoek aan een werkplaats op de TU Twente, hier bevinden zich direct naast een metaalwerkplaats, die we ook op de AKI hebben, een hoeveelheid zeer geavanceerde apparatuur die je hoogst waarschijnlijk nog niet eerder hebt gezien. Apparatuur waarmee je o.a. kan beeldhouwen, scannen en 3D kunt projecteren. Deze ‘know-how’ bevindt zich verrassend dichtbij de AKI (Wie weet dit?)
‘s middags‘Heftig beeldend’
Een eerste presentatie voor elkaar met visualisaties, tekeningen, simulatie en wat niet. Kritische blik van de medestudent voert de dialoog op.
Zet wat je bezighoud ook op een A4tje: tekst en beeld. Dan gaat dit naar de gastdocent van volgende week die hier een reactie op geeft.

Vrijdag 10 oktober Virtueel
10.30 uur gastdocent Walter Langelaar komt met zijn eigen kijk op de wereld en geeft reaktie op jullie plannen en ziet mogelijkheden vanuit een virtuele blik op de werkelijkheid, een extra laag die over de hele Campus kan komen te liggen?

Vrijdag 17 oktober Uitdiepen
10.30 uur Zelfwerkzaam > uitdiepen > bespreken > onderzoeken
Jan en Frank zullen vandaag werk en werkwijze van verschillende kunstenaars belichten en toelichten, werk waarin vooral de fantasie een belanrijke rol speelt.

Vrijdag 24 oktober Vakantie
Geniet ervan!

Vrijdag 31 oktober Expositie voorbereiden
10.30 uur Werk bespreken > aansluitend keuze maken voor presentatie > expositie samenstellen

Woensdag 5 nov! LET OP deze dag is verschoven van vrijdag 7 november
… uur Wim T. Schippers lezing/ vraaggesprek/ discussie rond de expositie.
Wim T Schippers is een Nederlands televisiemaker, radiomaker, schrijver en beeldend kunstenaar. Zijn beeldende kunst heeft verwantschap met Fluxus, Pop art conceptuele kunst.
Wetenschap & Techniek
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Voor de entreehal van het ministerie vervaardigde Wim T. Schippers een technisch hoogstandje. Na een maandenlange samenwerking met de Technische Universiteit Delft is het met dit zogenaamde mechatronische apparaat gelukt om de zwaartekracht door middel van magnetische sturingssystemen schijnbaar op te heffen.
Boven een natuurstenen, kubusvormige sokkel hangt roerloos een kolossaal brok steenachtige materie, volledig vrij zwevend in de lucht. Drie grote elektromagneten oefenen een opwaartse kracht uit op drie permanente magneten die in het zwevende object zijn ingebouwd. Lasersensoren, die zijn aangebracht in de holle sokkel, meten honderd keer per seconde de precieze positie van de steen. Een computer stuurt met behulp van die informatie de speciale versterkers aan die de magneten een gecontroleerde zijdelingse kracht laat uitoefenen. Dit geavanceerde systeem is nodig, omdat magneten elkaar weliswaar afstoten, maar zonder actieve sturing nooit een stabiel evenwicht kunnen bereiken. In de vier zijden van de sokkel staan de woorden 'Het', 'Is', 'Me' , 'Wat' gegraveerd.

Deel 2 Haalbaarheid,en uitvoering

Dit tweede deel van de minor wordt concreet. Ideeën ontwikkelt in deel één worden bekeken in hoeverre ze toepasbaar zijn bij daadwerkelijke uitvoering. Werken we allen aan een persoon-lijke opdracht of formuleren we een gemeenschappelijk thema of kader?

Vrijdag 14 november Start
Fase twee van de minor starten we op. De ‘kas wordt opgemaakt’, wat is bruikbaar uit fase één? We maken afspraken binnen welke grensen het werk bestaat. Hoe kan fase één invloed krijgen op een nu meer concrete benadering. Koppeling van ideeën aan plekken; is het uitvoerbaar?

Vrijdag 21 november Inzicht en overzicht
Lector Jeroen Boomgaard geeft een lezing met als onderwerp ‘Kunst in de openbare ruimte’
‘Openbare ruimte’ is een dubieus begrip. Wat voorheen gewoon ‘de straat’ heette kreeg een paar decennia geleden plotseling een nieuwe naam. Dat betekent meestal dat er iets aan de hand is. De straat was een gebied waar van alles kon gebeuren, maar het kon er ook opvallend stil zijn, en terwijl het eerste sociaal-politiek verontrustend was, werd het tweede vooral commercieel als probleem ervaren. De uitvinding van het begrip ‘openbare ruimte’ maakte aan deze onbestemde situatie een eind… (Uit: Niemandsland > zie internet)

opdracht > Wat vind jij het meest facinerende kunstwerk dat buiten staat?
We vragen Jeroen Boomgaard een reactie: neem beeldmateriaal mee van het kunstwerk!

Vrijdag 28 november Zelfwerkzaam
Ideeën bespreken, ontwikkelen en toetsen.

Vrijdag 5 december Power point
Presentatie en bespreking

Vrijdag 12 december Kunst
Lezing en discussie
Hans van Houwelingen
Hans van Houwelingen presenteerde op European Space het project Pissing in Public. In 1925 ontwierp de stadsbeeldhouwer Hildo Krop een prachtig urinoir voor Amsterdam dat nog steeds in gebruik is op de Oudezijds Voorburgwal. Bekend is dat stadsbeeldhouwer Hildo Krop een fervent aanhanger was van het communisme. De idealen van die tijd kunnen volgens Van Houwelingen niet beter worden getypeerd dan door de bovenop de urinoir geplaatste sculptuur van een strijdlied zingende man, die in vrijheid staat te plassen. Zijn project bestaat dan ook uit het voorstel een kopie van Krops urinoir te laten maken en permanent in Riga te plaatsen. Het werk reflecteert op dubbelzinnige wijze de sociale geschiedenis van twee verschillende landen die elkaar nu in Europa de hand geven. Pissing in Public werd in het park van Riga gepresenteerd in de vorm van een ‘discussie uitlokkend tentoonstellingsmodel’. Een tent werd opgetrokken waar op de buitenkant het van alle kanten gefotografeerde urinoir van Hildo Krop te zien was, terwijl er binnen lustig wild geplast kon worden.
opdracht > Bereid je voor op deze lezing, ‘lees je in’ en schrijf enkele vragen op die je Hans van Houwelingen wilt stellen.

Vrijdag 19 december

2 0 0 8 > V A K A N T I E > 2 0 0 9

Vrijdag 9 januari Filosoferen
Henk Oosterling
ruimte > openbaar > openbare ruimte > democratisch > openbare ruimte als kunst > kunst in de openbare ruimte > kunst van de openbare ruimte > democratische kunst in de openbare ruimte? > kunst als openbare ruimte
(uit: Democratische kunst in de openbare ruimte. Enkele zicht-lijnen. Henk Oosterling Centrum voor Filosofie en Kunst) (EUR)

Vrijdag 16 januari werkbespreking en doorspreken van de eindpresentatie

Vrijdag 23 januari eindpresentatie expositie opbouwen met Jan van de Pavert

Vrijdag 30 januari F E E S T
Afsluiting van de minor: invulling hoe we dat doen komt nog.


Bibliografie, een eerste aanzet:

* Camiel van Winkel, ‘Moderne Leegte’. Over kunst in openbaarheid
* Ina Boiten, ‘Publieke kunst’. Nieuwe dimenties in ruimte en tijd, voor kunstenaar en publiek.
* ‘Allocaties’. Kunst voor een natuurlijke en kunstmatige omgeving
* ‘Kunst en de openbare ruimte’. Onder redactie van Wim Beeren, Hein van Haaren en Tineke Jong
* ‘Something about/…iets over’, Kamiel Verschuren. Over Charlois, Rotterdam
* Public Art /A Reader, Hatje Cantz Publishers, www.hatjecantz.com, Duitsland,
* New Public Spaces, Sarah Gaventa, ISBN 184533 1346, uitgever: Mitchell Beazley UK, 2006
* Het Beste Van Wim T Schippers, Harry Ruhé. Uitgave Centraal Museum Utrecht, 1997
* Handreiking beeldende kunst in de openbare ruimte, Cultuurfonds van de Bank van Nederlandse Gemeenten, Den Haag, 2000

Geen opmerkingen: